Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Хигиена за новороденото: Бебешки кел


Много майки се тревожат при наличието на бебешки кел (Crusta Lactea или нар. Млечен струпей). Дествително за неопитният родител изглежда притесняващо, но бебешкият кел е безобидно състояние на скалпа у новородените.
Вашето бебе може да има лека форма на лющене и суха кожа подобно на пърхут, или при по-тежките случаи се наблюдава плътна, мазна, жълтеникава коричка.

Бебешкият кел може да се появи по вскяко време от втората седмица до третия месец след раждането и обикновено изчезва от само себе си след няколко месеца. Обикновено изчезва напълно до шестия-седмия месец.

Бебешкият кел се получава, когато мастните жлези в скалпа произвеждат твърде много телесна мас, която се изразява в мазни парченца, които щом изсъхнат се отлюспват. Много специалисти смятат, че голямото количество хормони, които майката произвежда и предава на детето до и по време на раждането, причиняват тази извънредна активност на мастните жлези. Когато хормоните в тялото на вашето бебе спаднат до нормалните нива, в по-късните месеци, състоянието се подобрява от само себе си.

Един често препоръчван начин за премахване на мастните наслоявания е втриването на растително масло или чист зехтин в скалпа на бебето няколко пъти в седмицата. Оставете го да престои около 15 минути и след това внимателно, с мек пластмасов гребен, отстранете наслояванията. След това измийте косата на бебето с нежен бебешки шампоан.

Някои лекари препоръчват при къпане да оставите бебешкия шампоан на главата на бебето за около 20 минути (или колкото дълго е възможно) и след това да масажирате скалпа с мека четка за зъби. Бебешкият кел, по принцип изчезва без лечение след няколко месеца, но ако се притеснявате, или състоянието се задържи по-дълго, разшири се или се влоши, консултирайте се с вашия детски лекар. Педиатърът може да ви изпише медицински шампоан или кортизон крем.

Източник: babycenter.com превод В.М 

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP