Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Мога ли да ползвам клечки за уши за бебето?


Мога ли да чистя ушите на бебето с клечки за уши? Ако не по какъв начин да почистя ушната кал?



Отговор на специалиста: Никога не пъхайте клечки за уши или каквото и да било друго в ушния канал на бебето; лесно можете да увредите слуховото тъпанче по този начин. Ушната кал е естествената защита на ухото срещу инфекции и няма причина да се опитвате да я чистите.

Ако се притеснявате от натрупването на много ушна кал, консултирайте се с вашият педиатър. Ако количеството наистина е много и пречи на лекаря да види слуховото тъпанче (което трябва да направи за да провери за инфекция) той ще я премахне. По принцип организмът сам се освобождава от ушната кал и пъхането на клечка за уши само избутва излишната ушна кал обратно в ухото.

Вместо това, просто почиствайте външната част на ухото с клечка за уши натопена в топла вода (вж видео как се къпе бебе 1m 50s)

2 коментара:

Nadezhda Dragomirova,  January 4, 2010 at 6:38 AM  

Тази информация и друг път ми е попадала. Знам, че има логика, но от друга страна аз винаги съм си чистела ушите с клечки и не съм имала проблеми.

Василка January 4, 2010 at 9:34 AM  

Надежда, абсолютно си права - при възрастните няма никакъв проблем да се използват клечки за уши. Ние усещаме до къде можем да стигнем, а и нашето ухо не е така нежно като бебешкото.

Този съвет има основно предназначение превенция - никога не знаем, колко навътре е влязла в действителност клечката за уши. Не можем да разчитаме на бебето, че ще ни алармира, когато го заболи (то вероятно ще плаче през цялото време просто заради досадното и непознато усещане). За това се препоръчва при бебчетата ушите да не се чистят а да се остави организма сам да свърши това.

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP