Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Ушната инфекция: Какво да правим при рецидив?


Бебето има постоянно ушна инфекция. Ще помогне ли тимпаностомична тръба?
Бебетата с рецидивираща ушна инфекция, което при много деца се провявава упорита инфекция, която не се влияе от антибиотиците и продължава с месеци, могат да бъдат лекувани с поставянето на тимпаностомична тръба.
Тази процедура позната като тимпаностомия, е една от най-често срещаните хирургични операции при децата под 4 години (по Canadian Medical Association Journal). В САЩ се осъществяват повече от един милион тимпаностомии годишно.

По време на процедурата, която се извършва под пълна упойка, специалистът (лекар УНГ) правя миниатюрен разрез в слуховото тъпанче на детето и поставя малка тръбичка. Тази тръбичка дава възможност на кухината да се вентилира и извежда попадналата в нея течност, като предотвратява задържането и развитието на бактерии. Освен това спомага и работата на Евстахиевата тръба.

Вашият детски лекар може да назначи такава хирургическа операция, зщото бебе с постоянно задържаща се течност в средното ухо, може не само да страда от постанна ушна инфекция но и да загуби частично или напълно слуха си. Бебетата, които имат проблем със слуха обичайно се забавят и в говорното развитие.

Процедурата има и своите противници и няма ясен консенсус по въпроса, доколко тя е наистина необходима. Изследвания сочат, че някои деца, които са имали повтарящи се ушни инфекции, показват симптоми на изоставане в готовността си да възприемат. Но някъде между 2 и 5 годишна възраст, връзката между хроничната ушна инфекция и намалената способност за възприемане изчезва. В последствие децата с хронична ушна инфекция се развиват наравно със своите връстници, които не са се борили с това заболяване през първите си няколко години.

Какво трябва да направите? Говорете с вашия лекар за предимствата и недостатъците за вас и за вашето бебе. За съжаление, все още, няма категоричен отговор за ползата от тимпаностомична тръба.

Опасна ли е ушната инфекция?
Би могла да бъде. В някои случаи или при нелекувана инфекция, може да доведе до спукване (руптура) на слуховото тъпанче. Руптурите не се случват много често и обикновено заздравяват бързо, но е важно вашият лекар да види детето и да се увери, че инфекцията е излекувана и слуховото тъпанче е заздравяло напълно.

Повтарящата се ушна инфекция в някои случаи може да доведе до загуба на слуха. В много редки случаи, нелекувана ушна инфекция омже да доведе до задълбочаване на инфекцията и менингит.
източник babycenter.com превод Е.П.

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP