Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Хигиена за новороденото: Пъпчето


След раждането, пъпната връв се привръзва и се отрязва близо до тялото. Успокойте се – това е безболезнена процедура, в резултат на, която обаче за известен период от време остава частичка пъпна връв на коремчето на вашето бебе.
Остатъкът от пъпната връв трябва да се пази чисто и сухо, колкото е възможно повече за 10 до 21 дни докато то изсъхне напълно и падне само, оставяйки леко изпъкнала подутинка, на която ще и трябват още няколко дни за да зарастне напълно. (Когато пъпчето падне, може да забележите малко кръв на пеленките – това е нормално)

Загъвайте пелените на бебето под пъпчето, така че то да бъде изложено на въздуха и да е далеч от урината. Ибягвайте баните в корито докато пъпчето падне. Ако времето е топло, най-добре е да облечете новородено с пеленка и тениска и да оставите въздуха да циркулира – това спомага процеса на изсъхване на пъпната връв. Избягвайте дрешките тип боди или всички, които налагат обличане откъм крачетата докато пъпчето не падне напълно.

Често се препоръчва остатъкът от пъпната връв да се почиства с памучно тампонче или марличка натопена в алкохол веднъж или два пъти на ден. Много лекари подкрепят тази практика, докато други съветват, че е по-ефективно да се остави пъпната връв да изсъхне от самосебе си.

Ако не сте сигурни какво да правите е най-добре да се консултирате с вашия лекар за мнение. Симптоми за възпаление (доста рядко) са подуване или зачервяване, гноене от края на пъпната връв и температура.
източник babycenter.com превод Е.П.

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP