Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Диета за кърмещи майки

Много жени се питат дали трябва да спазват някаква специална диета докато кърмят. Добрата новина е, че не се налага да правите някакви сериозни промени в това, което пиете или ядете през това време, просто има няколко правила, които трябва да имате предвид.

Добре балансираната диета е добра за вашето здраве
Едно от чудесата на кърмата е, че задоволява хранителните нужди на бебето дори вие да не се храните правилно. Но просто защото бебето ви няма да бъде ощетено от нищо в храната, това не означава, че вие няма да пострадате. Приемането на достатъчно витамини и хранителни вещества е важно, защото вие се нуждаете от енергия за да посрещнете физическите нужди и да се грижите за вашето бебче. Мислете за кърменето като за постоянна мотивация да следвате здравословната диета, която сте следвали по време на бременността. Поемайте много пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, и храни богати на протеин, калций и желязо.

Да се храните добре не означава да ядете много. Преди специалистите препоръчваха кърмачката да приема до 500 калории на ден в повече, но последните изследвания сочат, че кърмачната няма нужда от извънредна доза калории. Вашите собствени енергийни нужди зависят от вашето тегло и от нивото ви на ежедневна активност – няма универсална формула за количеството храна, което трябва да изяжда кърмачката.

Диетите по време на кърмене не са проблем, просто ги правете бавно
Постепенна загуба на теглото (половин до един килограм седмично) в комбинация с диета бедна на мазнини и умерени упражвнения. Бързата загуба на тегло може да бъде опасна за вашето бебе, защото токсините, които обикновено се съхраняват в телесната мазнина, се освобождават в кърмата. Ако губите повече от 1 килограм седмично след първите шест седмици, това означава, че организмът ви се нуждае от повече калории.

Ако възнамерявате да отбиете по-рано своето бебе с цел да намалите вашето тегло, не бързайте: кърменето ви помага да освободите мазнините натрупани по време на бременността. За това някои млади майки откриват, че теглото им започва да спада, когато започнат да кърмят. В общия случай, необходими са от 10 до 12 месеца за да възвърнете теглото си от преди бременността. И дори не си помисляйте за намаляване на теглото преди да са изминали минимум шест седмици от раждането. Ограничаването в храната в първите седмици на кърменето може рязко да намали количеството на кърмата ви.

Ограничете консумацията на някои риби
През март 2004, бяха публикувани някои препоръки относно ограничаването на количествата приеман живак съдържащ се в рибата от жени опитващи се да заченат, бременни, кърмачки и малки деца. В основата си се препоръчва да не се яде повече от 175 гр. Консервиран албакор (бяла риба тон) на седмица.

Освен това се препоръчва изцяло да избягвате акулата, риба меч, кралска скумрия и треска.

Избягвайте алкохола или поне бъдете предпазливи
Може би ще предпочетете да не употребявате алкохол докато кърмите, защото алкохолът преминава в кърмата и би могъл да навреди или да дразни бебето. Освен всички други рискове, приемането дори на едно питие би могло да повлияе на възможността на тялото ви да произвежда кърма. Вижте още как билките влияят върху кърменето, алкохола и никотина влияят  върху кърменето и как някои храни влияят върху кърменето

Ако по някакъв повод се е случило да консумирате малко алкохол, изчакайте поне два часа преди да кърмите бебето си за да дадете време на алкохола да се освободи от организма ви. Алкохолът не се съхранява в кърмата, така че изпомпването на кърма и изхвърлянето и (с помпа за кърма) е безсмислено. За да избегнете дехидратация, приемайте поне по едно безалкохолно питие след всяка алкохолна напитка.

Пийте много вода и осигурете добра хидратация
Когато кърмите, вашето тяло губи много течности. За да поддържате организма си добре хидратиран трябва да пиете около два литра течности дневно. Това не отменя другото правило “Пийте всеки път щом усетите нужда” независимо от това, че надхвърляте количеството от два литра на ден. Избягвайте кофеина, който дехидратира.

Внимавайте с подправките
Някои силно пикантни храни могат да причинят дразнене или газове у бебето. Трябва да можете да определите дали бебето ви се влияе от нещо, което вие пиете или ядете. Обикновено дискомфорта на бебето се изразява в нервност след хранене, хленчещ плач или много лек и непостоянен сън. Ако бебето ви е алергично към нещо, което вие сте яли, е възможно да забележите реакция върху кожата (зачервяване или обрив), промяна в дишането (хрипове или задушаване), или в изпражненията (зелен цлят или слуз).

Въпреки, че някои майки се кълнат, че пикантните храни влияят на бебетата, най-подходящия начин да разберете това за себе си е опита и грешката тъй като храните се понасят различно от различните деца. Ако откриете, че можете да си похапвате пица Пиперони и шкембе чорба с много чесън без това да дразни бебето ви, давайте смело. Едно предупреждение: някои от обичайните храни, които дразнят по време на колики са броколите, зелето и кравето мляко

Следете нивото на желязото си
Дори ако приемате някакви хранителни добавки с витамини и минерали докато сте били бременна, може би няма да имате нужда от тях вече след като сте родили бебето. Въпреки това много специалисти биха ви препоръчали да продължите да пиете витамините за бременни, които съдържат допълнително желязо, докато кърмите. Или ако кръвните ви тестове показват, че нивата на желязо в организма ви са ниски, вашият лекар ще ви препоръча да вземате допълнително добавки богати на желязо. Ако продължите с общите витамини, имайте предвид, че те могат да доведат до лоши хранителни навици. Старайте се да се храните добре балансирано и да разнообразявате редовно диетата си.
Източник babycenter.com превод В.М.

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP