Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

22 начина за успокоим бебе с колики

бебе
Ще трябва да налучкате правилния за вашето бебе начин от изброените, защото някои методи работещи отлично за едно бебе, изобщо не помагат на друго. Първо трябва да сте сигурни, че бебето има колики (вижте симптомите на бебешките колики и се уверете, че бебето плаче от колики ).

Има няколко начина, които можете да опитате за да успокоите бебето. Някои са предназначени да успокоят дразненето в стомахчето а други по-скоро да успокоят бебето.


1. Проверете бутилката
Ако детето се храни с изкуствена храна, важно е да проверите дали причината за коликите не се крие в бутилката. Ако бебето поглъща въздух при хранене, е много вероятно в последствие да има проблеми със стомахчето.

Биберонът трябва да има достатъчно голяма дупчица. Тя не трябва да кара детето да се насилва да изсмуче храната. От друга страна дупката не трябва да е твърде широка за да не се излива течността твърде бързо.

Има бутилки специално проектирани да намалят поглъщането на въздух. Те предпазват образуването на балончета в млякото и предотвратяват смачкването на биберона.

2. Дръжте детето изправено
Можете да опитате да държите тялото на бебето по-изправено докато се храни. Така ще помогнете на храната да се спусне по-лесно в стомахчето. Ако бебето е присвито или изгърбено е много по-вероятно да погълне въздух с храната си.

3. Избягвайте лакомото хранене
оригване на бебе
Хранете бебето преди да е прегладняло. Ако то е твърде гладно гълта на големи глътки и това неминуемо води до поглъщане и на въздух. Постарайте се да му създадете спокойна обстановка докато се храни. Намалете светлината, можете да пуснете успокояваща и тиха музика или помолете по-голямото братче или сестричка да забавлява внимателно бебето.

4. Оригвайте го често
Честото оригване ще помогне на въздушните балончета да излязат от стомахчето на бебето. Не е необходимо да изчакате да приключите храненето за да оригнете бебето. Дайте възможност на дедето да се оригне, когато сменяте страните при кърмене или на всеки няколко минути ако използвате биберон.

5. Нагодете диетата си ако кърмите
Ако мислите, че вашето бебе е чувствително към нещо в кърмата ви, опитайте се да изключите млечните продукти (мляко, сирене, сметана) за няколко седмици. За такъв период ще стане ясно дали протеина в кравето мляко преминава в кърмата и влияе на детето.

Ако това не помогне, можете да опитате с други подозрителни храни: житни храни, ядки, ягоди, зеле, карфиол, чесън, кафе или алкохол. (вижте зависимостта между  кърмене и билки, кърмене и храни, кърмене и алкохол). Спрете приема на най-вероятните дразнители за няколко дни и след това започнете да ги въвеждате отново в менюто си една по една. Оставяйте достатъчно време между храните за да проследите реакцията на бебето към кърмата. Обикновено 3-4 дни между отделните храни са достатъчен период. Този метод може да отнеме доста време, но ако спести бебешкия плач си заслужава.

6. Сменете изкуствената храна
Рядко това е причината, но ако вашето дете е по-податливо на колики това е едно от вероятните решения. (някои бебета имат колики повече от други) Попитайте педиатъра за храна, която не съдържа протеин от краве мляко.

7. Чайове и билки
Доста родители опитват да лекуват коликите с народни методи като някои чайове (особено копър, анасон, мента и лайка). Трябва да сте много внимателни с дозировката. Най-добре е да се консултирате с опитен билкар и винаги със своя лекар. Билките могат да имат и отрицателно влияние върху кърмачето. Някои кърмачки се оплакват, че бебето се влияе дори от чайовете и билките, които самата майка приема.

8. Опитайте със сиропи
Много родители успяват да успокоят коликите с предлаганите в аптеките сиропи. Някои от тях са смес от билки и сода бикарбонат а други са газогонни. Когато купувате, уверете се, че лекарството е предназначено специално за бебета. Най-добре е да се консултирате с лекаря си преди да изберете сиропчето.


9. Масажирайте бебето
Внимателно разтриване по коремчето може да помогне за освобождаването на газовете. Най-малкото ще помогне на бебето да се успокои и да се почувства по-добре. Можете също да сложите бебето на колене, с коремчето надолу и да разтриете гръбчето му.

10. Използвайте бутилка с топла вода
Някои бебета се чувстват по-добре, когато коремчето се затопли с бутилка топла водичка. Напълнете в едно шишенце топла вода (в никакъв случай гореща!) и я увийте в хавлиена кърпа. Сложете бутилката на коремчето на бебето или го сложете да легне върху нея. Можете да смачкате пластмасова бутилка за удобство. Много внимавайте с температурата на водата! Кожата на бебето е много по-чувствителна от вашата.

11. Вдигнете шум
Бебетата обичат шумовете, които им напомнят за ритъма на вашето сърце и приглушените шумове, които са чували преди раждането. Доста бебета се чувстват приятно като слушат пералната машина или прахосмукачката. Или докато готвите вземете бебето с вас в кухнята и пуснете аспиратора.

12. Пуснете музика
Пейте на бебето или пробвайте да пуснете CD или компютъра. Изберете нежни песнички. Можете дори да потърсите характерни звуци от утробата. Естествено някои родители убедено твърдят, че тяхият любим състав успокоява коликите на бебето.

13. Люлейте се
Бебетата се успокояват от нежни движения от всякакъв вид. След няколко часа на ръце инвестицията в кошче или люлка ще ви се струва изключително разумна. Вашето бебе може да се успокоява ако го разнасяте из къщи на ръце или в кенгуру. Имайте предвид, че бебетата обичат да ги носят на ръце ако ги държите близо до сърцето си така, че да го чуват. Опитайте да люлеете бебето нагоре-надолу докато го прегръщате.

14. Направете бебешко колело
Сложете бебето да легне по гръб. Хванете крачетата му и внимателно ги движете сякаш бебето кара колело. Правете това по няколко пъти на ден, например всеки път щом сменяте памперсите. За някои бебета това успокоява дискомфорта в стомаха и освобождава газовете.

15. Повозете се с колата
Много родители откриват, че возенето с кола (шумът, инерцията и вибрациите) е отлично лекарство за коликите. Сложете бебето в кошчето за кола и покарайте малко. Така ще смените малко пейзажа за вас и (вероятно) ще успокоите бебето.

16. Сменете пейзажа
Ако сте били в къщи, може да се поразходите навън за малко. Новите светлини, звучи и миризми ще го разсеят а чистият въздух и ритъма на вашето ходене могат да го успокоят и приспят. Естествено вярно е и обратното – ако сте били навън с бебето цяла сутрин, малко тишина в къщи може да бъде точно това, от което то се нуждае.

17. Тихо!

Докато някои бебета се успокояват от движение, шум и разходка други се нуждаят от спокойствие и предпочитат тишината и тъмнината.

18. Повийте го!
Помислете си, колко тясно е било на бебето преди раждането. Започвате да добивате представа колко голям изглежда а него света в момента. Повиването на бебето е бабешкият метод да увиете бебето в пелена така, че да ограничите максимално движенията му. По този начин му помагате да не се стряска от своите собствени движения и рефлекси. Можете да опитате с повиване при всяко хранене ако бебето лесно се разсейва. Можете да го повивате и преди обичайното време за проява на коликите или преди нощния сън.

Повиването може не само да помогне на бебето по-лесно да се успокои от коликите, но може и да го приспи по-бързо. Изследвания сочат, че бебета, които са повивани спят по-дълбоко от тези, които не са. Това е така, защото, когато бебето помръдне в съня си, неговото собствено движение може да го изненада и събуди. С повиването тези трепвания и рефлекси не събуждат бебето.

Техниката за повиване е лесна за овладяване. Ако откриете, че бебето ви предпочита да бъде повито, можете да купите няколко комплекта пелени за повиване вместо да използвате обикновено одеалце.

19. Пробвайте с аромати
Различните аромати се отразяват добре на някои бебета. Ароматерапията е предвидила специални есенции за различни здравословни състояния, от главодобие и умора до раздразнение и страх.

Може да опитате да успокоите нервното бебе. (има нежни аромати специално разработени за успокояване на бебета). Щипка лайка в спалнята или лек аромат на лавандула в банята може да помогне, ако не на бебето то поне на вас.

20. Изкъпете бебето
Топлата баня посред обичайното време за поява на коликите може да го разсее и успокои. Някои бебета също обичат да ги държат под душа, като водата пада върху гръбчето на бебето. (вж как се къпе бебе)

21. Пробвайте със залъгалка
Всяко нещо, което би помогнало на бебето да се успокои в момента е безценно. За някои бебета, сученето носи успокоение. Така, че можете да пробвате дали бебето ще приеме биберон-залъгалка, дори ако обикновено избягвате това. Можете да позволите на бебето да си посмуче пръстите.

22. Установете режим на хранене
Иска ви се да храните бебето винаги, когато е гладно, но децата предпочитат режима – баня, разходка, преповиване в точно определените за това последователност и време. Вашето бебе не ви следи по часовник, разбира се, но усеща, кога режимът се разваля. Режимът е начин детето да се почувства сигурно.

Имате ли други идеи? Какъв е вашият опит? Споделете го в коментарите под статията за да помогнем на други майки!
Източник: babycenter.com превод В.М 

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP