Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Хигиена за новороденото: Ноктите


Ще се изненадате колко бързо могат да растат ноктите на бебето. Рязането им може да изглежда доста трудно, но с малко умения, търпение и внимание е доста лесно да се направиНоктите на бебето са по-меки и гъвкави в сравнение на тези на възрастните, но не се заблуждавайте – те са достатъчно остри за да може новороденото неволно да издраска своето или вашето лице. Ноктите на новородените растат достатъчно бързо за да се налага да ги режете по няколко пъти на седмица. Ноктите на крачетата можете и да ги режете по-рядко.

Най-лесният начин да режете ноктите на бебето е внимателно да ги обелите с върха на ноктите си. Бебешките нокти са толкова меки, че лесно се откъсват по ръба на пръстчето. Внимавайте, но не се притеснявайте, че можете да откъснете целия нокът по този начин. Този метод е приложим през първите няколко седмици от раждането.

Другият вариант е да купите специални ножички за бебета или нокторозачка. В този случай определено ще ви трябва помощник. Единият от вас ще държи бебето и ще внимава то да не шава много-много, докато другия се занимава с бебешкия маникюр ;).

При повечето новородени, ноктите са толкова меки и еластични, че ножици или нокторезачки не са необходими. В такива случаи можете да използвате пила за нокти. И да, има специални пилички за нокти на бебета.

Независимо от случая, прегледайте следните съвети относно как се режат нокти на новороденото:

1. изберете нокторезачка или ножици специално предвидени за бебета – обикновено те са изработени с дъга на резеца с по-малък радиус
2. сложете бебето да седне в скута ви, така че да гледа напред и му говорете през цялото време за да го успокоявате. Ако предпочитате можете да му пеете или да помолите някой друг да го забавлява
3. вземете внимателно едно пръстче в ръката си – притиснете месестата част на пръстчето назад, така че да се покаже по-голяма част от нокъта и внимателно го плъзнете в нокторезачката (внимавайте да не сте твърде близо)
4. изрежете бялата част на ноктите като оформите дъга по контура на пръстчето
5. можете да изпилите острите крайчета с пиличка за бебета – това не е най-лесното занимание, като имаме предвид колко са тънки бебешките пръстчета

Колко често трябва да режа ноктите на бебето?

Обикновено е достатъчно да се грижите за това на всеки 3-4 дни. И не се притеснявайте ... ако порежете бебчето, докато му режете ноктите. Измийте с вода и притиснете с кърпичка докато кървенето спре (и естествено докато дарите бебето с достатъчно много милувки)

3 коментара:

Unknown March 11, 2010 at 10:31 AM  

Аз ги режа когато спи. Чесно казано е по-лесно от колкото да му говоря и да го забаламосвам :).

Ани,  August 25, 2010 at 9:28 AM  

Благодаря Калина до сега винаги трябваше да сме двама :)

Anonymous,  April 4, 2011 at 9:52 AM  

i az i gi reja dokato spi ina4e e golqmo diva4e tatkoto e na rabota i nqma koi da mi pomaga i taka se spravqm samo na kra4kata ne sum otkrila na4in za6toto ako reka da q sabuvam 6te se sabudi

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP