Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

От какво се влияе кърмата? Билки


Въпреки, че билките се приемат за природен заместител на някои лекарства, те могат да бъдат както полезни така и вредни. Също като при лекарствата, химичните съставки на билките могат да преминат в кърмата. Когато билки като сминдухът (Trigonella foenum-graecum) или копърът се използват от столетия за увеличаване на кърмата, но твърде малко се знае как те влияят на кърмачето. Бъдете предпазливи и се консултирайте с вашия лекар преди да вземате каквито и да било билки




Билка



Какво трябва да знаете
Лайка, джинджифил, ехинацея

Приемани с чайове, тези билки вероятно не представляват опасност за вашето бебе. Все пак бъдете внимателни при пиене на всички билкови чайове, особено ако не знаете всичките им съставки. (Избягвайте Хидрастисът Hydrastis canadensis, който често се добавя в чайовете с ехинацея, защото в определени дози той може да бъде токсичен и ефектите върху кърмачето са неизяснени). Повечето чайове са безвредни, но някои могат да предизвикат възпаление на черния дроб.
Сминдух, анасон, пореч (Borago officinalis), листата от малина, пресечка (Cnicus benedictus), копър, чесън, коприва, семена от копър, лечебен жаблек (Galega officinalis, нар. Конски ребра), върбинка, канела

Тези билки често се използват за увеличаване на слязлата кърма и като цяло са безопасни за бебето. Приемането на някои от билките в особено големи количества може да предизвика странен мирис на потта на майката (сравнява се с миризма на кленов сироп)
Джоджен, градински чай (Salvia officinalis), магданозе

Тези билки, често се приемат чрез храната, и имат ефект на пресушаване на кърмата. Избягвайте ги ако започвате да кърмите, но можете да ги използвате при отбиване на кърмачето – те не вредят на бебето.
Лайка (Tanacetum parthenium)

Лайката, освен познатия чай при простуда, се използва и за лечение на мигрена. Не приемайте обаче, лайка по време на кърмене – тя оказва влияние върху сърдечния ритъм.
Жълт кантарион (звъника) Hypericum perforatum

Билката се използва за лечение на депресия. Не се препоръчва за прием по време на кърмене въпреки, че няма достатъчно изследвания за безопасността и за кърмачките. Може да повлияе на количеството на кърмата и може да намали действието на някои групи лекарства.


Важна Забележка: всякакво самолечение може да бъде опасно за вашето здраве. Всяка промяна в диетата, прием на билки и каквито и да било други необичайни съставки трябва да се съгласуват с лекуващия ви лекар!


Източник: babycenter.com превод В.М 

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP