Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Как кърменето помага за развитието на бебето?

Вероятно знаете, че кърмата е най-добрата храна за вашето бебе, но знаете ли, че предимствата на кърмата далеч надхвърлят само доброто хранене? Освен, че съдържа витамини и хранителни вещества нужни на вашето бебе през първите шест месеца след раждането, кърмата дава и мощно оръжие за имунната система на вашето бебе. Точно поради тази причина изключително се препоръчва кърмене на бебето поне през първите шест месеца.

Кърменето защитава бебето ви от храносмилателни проблеми, проблеми с дишането и ушна инфекция

Много изследвания от цял свят сочат, че диарията, заболяванията на долните дихателни пътища и ушната инфекция се случват значително по-рядко при бебета, които са кърмени и много по-често при бебета хранени с изкуствена кърма. Кърменето (в смисъл без твърда храна) до шестия месец явно влияе на защитните сили на организма.

Изследвания сочат, че имуностимулаторите в коластрата (първата кърма) предпазват срещу нахлуващите микроби като изграждат защитен слой върху лигавицата на бебето в гърлото, носа и стомашночревния тракт. Основният фактор в случая е отделеният Имуноглобулин А. Той се съдържа в големи количества в коластрата (ето защо е толкова важно за започнете да кърмите веднага след раждането) и се съдържа в значително по-малки количества в майчиното мляко

Кърменето също може да предотврати развитието на чревни инфекции дори в по-късен етап от живота на детето. Няколко изследвания са документирали връзката меджу недостатъчното или липсващото кърмене през първите месеци и последващото развитие на болестта на Крон и колит

Кърменето може да предпази бебето от развитие на алергии
В много разработки се развива тезата, че ако бебето е кърмено през първите шест месеца или повече е много по-малко вероятно то да развие респираторни алергии или алергии към храна. В едно от изследванията се доказва, че тази защита съществува дори през пубертета. Друго изследване открива, че преждевременно родени деца от семейства с история на алергии имат по-нисък риск за развитие на екзема от деца хранени с изкуствена кърма. Трето изследване извежда изводите, че ако бебето е кърмено поне до четвъртия месец това намалява риска от астма до шест годишна възраст.

Учените смятат, че мастните киселини и имуностимулантите като Имуноглобулин А, които се съдържат в кърмата предотвратяват алергичните реакции като възпират много чужди протеини да навлязат в организма на бебето. (Протеините в кравето мляко са един от най-често срещаните алергени, и поради това бебетата хранени с изкуствена кърма на основа на кравето мляко, имат склонност да развиват повече алергии от кърмените бебета)

Кърменето може да помогне за интелектуалното развитие на вашето бебе
Неколкократно е изследвана връзката между кърменето и по-високият коефициент на интелигентност. Бебетата кърмени за поне шест месеца изглежда имат някакво предимство. Според специалистите вероятно емоционалната връзка създавана при кърменето оказва своето влияние, но в най-голяма степен върху развитието на мозъка на бебето влияят мастните киселини съдържащи се в кърмата.

Кърменето може да предотврати затлъстяване в бъдеще
Има ли или не кърменето влияние върху вероятността от затлъстяване на детето в по-късна възнраст е въпрос разглеждан от много време. През май 2005, след задълбочено обобщаване на 61 изследвания свързани с храненето на бебетата и последваща затлъстялост, изследователите заключават, че ранното кърмене е свързано с намаляване на риска от затлъстяване (в заключението обаче се отбелязва, че са необходими още изследвания за да се определи доколко е съществена тази зависимост)

Според специалистите, кърменето може да оказва влияние върху теглото на детето в по-късна възраст поради няколко причини: Кърмените бебета по-добре се спавят с регулиране на храненето, в резултат на здравословните навици изградени от кърменето. Кърмата съдържа по-малко инсулин от изкуствената кърма (инсулинът стимулира производството на мастни тъкани). И кърмените бебета имат повече от хормона лептин в техния организъм, съставка за която се твърди, че оказва влияние върху регулацията на апетита и натрупването на излишно тегло. Също така, в сравнение с кърмените бебета, бебетата хранени с изкуствена кърма наддават по-бързо през първите седмици от живота си. Това бързо наддаване на тегло се свързва с по-късната им склонност към затлъстяване

Кърменето може да предпази детето от левкемия
Изследвания доказват, че кърменето намалява риска при бебетата от развитие на остра лимфобластна левкемия. За съжаление няма точни данни какво в кърмата намалява риска от развитие на този вид рак в детството, но се счита, че антителата в кърмата спомагат развитието на имунната система на бебето. Изследванията по този въпрос продължават

Кърменето може да предпази бебето ви от развитието на диабет тип 1
Кърменето през поне първите шест месеца оказва влияние върху развитието на инсулинна зависимост (Диабет тип 1). В едно изследване, деца, които са били кърмени по-малко от три месеца и са започнали да приемат краве мляко или продукти от краве мляко преди да навършат 4 месеца имат около 1,5 пъти по-висок риск да развият това заболяване. Не е съвсем ясно защо кърмата защитава срещу диабет, но теорията е, че защитата се дължи на имунните фактори в кърмата.

Кърменето предотвратява инфекции при преждевременно родените бебета и високо кръвно налягане по-късно през живота
Кърмата изглежда осигурява специална защита за преждевременно родените бебета. Едно изследване сочи, че при бебета с тегло под нормата при раждане, когато са кърмени случаите на сериозни кръвни инфекции и менингит са значително по-малко от аналогичните при деца хранени с изкуствена кърма. Друго изследване разкрива, че преждевременно родени деца, които са кърмени е много по-малко вероятно да имат проблеми с високо кръвно налягане през пубертета.

Кърменето може да намали раска от Синдрома на Внезапната Детска Смърт
Няма неоспорими доказателства, че кърменето намалява риска от Синдрома на Внезапната Детска Смърт. Някои изследвания откриват зависимост между по-ниските нива на Синдрома, докато други не могат да докажат такава. Какво е ясно в края на краищата – кърменето спомага предотвратяването на респираторни и стомашно-чревни инфекции, които може би са свързани със Синдрома на Внезапната Детска Смърт.

Очаквайте втора част на статията: с какво кърменето помага на майката
източник babycenter.com преведено от В.М.

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP