Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

След раждането: Колко време отнема на матката да се се възстанови до размерите преди бременността?

До раждането теглото на матката се е увеличило до 15 пъти (без съдържанието!) а обемът и е поне 500 пъти по-голям от преди бременността. В няколкото минути след раждането, контракциите причиняват свиване на матката. Мускулите се свиват по същия начин както по време на раждането.


Тези контрации причиняват отделяне на плацентата от стените на матката. След като плацентата се отдели, матката се свива още повече, затваряйки кръвоносните съдове, които преди това са кръвоснабдявали плацентата. Ако матката продължи да се свива, може да усещате следродилни спазми.

През първите няколко дни след раждането, ще почувствате как върха на матката ви на или няколко пръста под нивото на пъпа. Около седмица след раждането матката вече тежи едва наполовина от теглото си преди това - малко по-малко от половин килограм. Две седмици по-късно теглото ще намалее на около 300 грама и матката вече изцяло се е прибрала в таза. От четвъртата до шестата седмица ще продължи да се приближава до теглото си от преди бременността или около 70 грама. Този процес се нарича инволюция (биол. дегенеративна промяна) на матката.

Дори след като матката ви се е свила в таза, може да изглеждате бременна още няколко седмици и дори по-дълго. Причината се крие във все още разтегнатите коремни мускули и ще отнеме време и физически упражнения да се върнете към мечтания плосък корем.

Как се променя тялото на майката след раждането?
превод: В.М.
Източник: babycenter.com

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP