Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Сънят на бебето: от 3 до 6 месеца

В тази статия:

Особености и продължителност на съня в тази възраст
Възможност за съджаване на режим
Сън през нощта
Събуждания
Как да изградите навици за здравословен сън?





Особености и продължителност на съня в тази възраст
На три месеца повечето бебета спят от 12 до 15 часа в денонощието.

Възможност за създаване на режим
Обикновено след третия месец бебетата започват да изграждат режим на сън и бодро състояние и полека отпадат и част от нощните хранения.

Това не означава, че изведнъж детето ще започне да се придържа към строг режим след като навърши три-четири месеца. Всъщност, вероятно вашето бебе вече си е изградило някакви навици и собствено усещане за график нагодено към навиците във вашето семейство. Но ако искате да помогнете на бебето да спи по-дълго и да се придържате към малко по стриктен режим, сега може би е времето да опитате с някакво приучаване към режим за сън.

Имайте предвид, че всяко бебе е различно и си има свой собствен график за собственото си развитие. Наблюдавайте как детето ви реагира на привикването към режима за сън и ако още не изглежда готово за това, по-добре пробвайте отново едва след няколко седмици

Сън през нощта
В някакъв момент от третия до шестия месец, повечето бебета привикват да спят през нощта. Естествено не говорим за осем часов непрекъснат сън. В случая под “през нощта” по скоро разбираме някакъв отрязък от пет или шест часа (някои деца спят и повече).

Това може и да не ви звучи толкова много ако се надявате вие да спите осем или девет часа непрекъснато. Но този период е важен етап за вас и за вашто бебе, защото ви позволява да преминете през няколко от фазите на съня и дори през пълния му цикъл и да се чувствате отпочинала на сутринта.

Ако вашето бебе все още не спи пет или шест часа без прекъсване, не се отчайвайте – не сте единствената. Много бебета все още се будят повече от веднъж и имат нужда от нощни хранения дори във възрастта между 3-тия и 6-тия месец. Но след шестия месец, ако не и по рано, вашето бебе е вече готово да спрете нощните хранения, ако и вие искате това.

Събуждания
Ако вашето бебе вече спи за по-дълги периоди през нощта, радвайте се. Но бебета, които си спят през нощта от седмици или от месеци внезапно могат да започнат да се будят през нощта отново – така, че не се изненадвайте ако изведнъж започне отново да ви се налага да се будите по няколко пъти на нощ.

Това може да ви обърка и разочарова, но бебето си има причина да го прави. То може да има нужда от вашата компания поради напредъка в емоционалното си развитие. Или пък може бебето да работи върху моторното си развитие и върху новите умения, които вече е усвоило като преобръщането или сядането. Сънувайки, че се упражнява да се обръща или да сяда то просто се събужда.

Как да въведете здравословни навици за сън?
Ето няколко прости правила, които ще ви помогнат да се справите с изграждането на режима за сън на бебетата в тази възраст.

Определете часови график за лягане вечер и следобедни почивки и се придържайте към него
Когато бебето ви е съвсем малко, вие разбирате, че е време за лягане по сигналите получени от бебето, че му се спи (затваряне на очичките, опъване на ушите и така нататък). Сега, когато детето е малко по-голямо вече е време да определите точно време за лягане, както и периодите за следобедни и предиобедни почивки, и да спазвате този график.

Някои бебета вече са готови за вечерен сън още в 6 вечерта. Други могат да стоят будни до 20ч или дори до по-късно. Разбира се порядките и режима във вашето семейство оказват влияние върху навиците и на вашето бебе.

Изберете разумно време за лягане, което да се вписва и в ежедневието на вашето семейство, колкото е възможно повече. Ако изглежда, че бебето ви иска да стои будно дори след определения от вас час за лягане имайте предвид, че проявата на енергичност в късните часове на вечерта е симптом за преумора.

Можете да определите часове за почивки през деня например от 9 сутринта, след обяд и около 3 следобед ии просто да слагате детето да спи два часа след последното събуждане. Докато осигурявате на бебето достатъчно възможности за почивка, няма особено значение към кой от двата варианта ще се придържате.

Ако имате трудности при приспиването или по отношение на продължителността на съня, независимо дали става въпрос за почивките през деня или за нощния сън, опитайте да слагате бебето да си ляга по-рано. Преумората може да пречи и да приспите детето лесно и на спокойния и отморяващ сън.

Започнете да изграждате редовни навици за сън и почивка
Ако все още не сте го направили сега е времето да започнете да изграждате навици за сън и почивка. Вашият приспивен ритуал може да включва например: вечерната баня, да преоблечете бебето с дрешки за сън, да прочетете приказка, да изпеете песничка или да целунете бебето за лека нощ.

Какъвто и обичай да приемете и да изберете, той е добър стига всеки път да го изпълнявате по един и същи начин и по едно и също време. Бебетата обичат постоянството.

Събуждайте бебето сутрин за да създадете график
Добре е да будите бебето сутрин ако то спи и след обичайното си време за събуждане, за да му помогнете да настрои биологичния си часовник. Бебето има нужда да следва редовен режим на бодърстване и почивка и да си почива няколко пъти пез ден. Разхождането по едно и също време всяка сутрин ще помогне на бебето да се придържа към един и същи час на заспиване в последствие.

Насърчавайте бебто да заспива само
Всички ние, и бебетата и възрастните, се будим няколко пъти на нощ за кратки периоди (от няколко секунди до няколко минути). Като възрастни, ние просто си лягаме отново – няма нужда някой да ни напомня, че е нощ и все още е време за спане.

Способността да се заспива отново е ключът към поддържането на постоянен и дълъг сън през цялата нощ. Някои бебета го правят съвсем естествено. Но ако вашето бебе не е от тях, то трябва да усвои това умение. Единия начин е да слагате бебето да си ляга отново след като то се събуди и докато е още сънено.

Ако вашето бебе има нужда от повече помощ и ако мислите, че вече е готово за това, можете да провлате с някой от другите методи за приучаване към режим за сън. Вашите възможности включват доста техники от предотвратяването на нощния плач до оставянето на детето да се наплаче и да му се помогне да се успокои. Какво ще работи най-добре при вас зависи както от вашия опит като родител, вашите лични убеждения и от нуждите на вашето бебе.

Следва: Сънят на бебето от 6 до 9 месец

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP