Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Сънят на бебето от 6 до 9 месец


В тази статия:
Особености и продължителност на съня в тази възраст
Как да изградите здравословни навици за сън?

Особености и продължителност на съня в тази възраст
С навършването на шестия месец, много бебета спят от 11 ½ до 15 часа на денонощие и вече могат да спят по-продължително време без да се събуждат.

Между 6 и 9 месеца, много бебета вече започват да спят само два пъти през деня, веднъж сутрин и веднъж следобед. Това не значи, че трябва да се притеснявате ако вашето бебе продължава да спи по три пъти на ден. Спазването на едни и същи часове за лягане и дневни почивки ще му помогне да регулира своя ежедневен график.

Готовност за привикване към редовен сън
Ако вашето бебе все още няма изграден режим на сън и бодърстване, който да се вписва във вашето ежедневие, сега е добър период да въведете такъв дори с цената на някакво привикване към нов режим за сън. Приучаването към нов режим за сън включва няколко метода, които ще помогнат на вашето бебе да заспива по-лесно, да спи на по-дълги периоди без да се събужда през нощта и да се придържа към по-точни часове на лягане и ставане.

Сън през нощта
Ако вашето бебе вече спи девет или десет часа през нощта, това означава, че то вече знае как да заспива отново ако се събуди внезапно през нощта. Поздравления – най-после сте научили малкия поспаланко.

Ако вашето бебе все още не спи поне по пет-шест часа без прекъсване, не се отчайвайте – не сте единствената. Много бебета продължават да се будят за нощно хранене дори в периода между шестия и деветия месец, въпреки че вече са готови и можете да ги откажете от това. Особеното е, че бебетата в тази възраст не винаги се будят защото са гладни.

Всички ние се будим по няколко пъти през определени периоди от време. И като възрастни ние просто знаем, че трябва да заспим отново, понякога това става толкова бързо, че дори не си спомняме за това сутринта. Ако вашето бебе още не е усвоило това умение, то ще се буди и ще плаче през нощта дори и когато не е гладно.

Отново за събуждането
Дори бебета, които до момента са спали добре изведнъж може да започнат отново да се будят рез нощта или да имат затруднения при заспиването. Защо? Разстройствата в съня често вървят ръка за ръка с някои от основните етапи в конгитивното и моторното развитие.

В периода от 6 до 9 месеца, бебето се учи да сяда, да пълзи или дори може да си прави малки разходки из леглото – какви постижения а! Не бива да ви учудва, че то иска да поупражнява новите си умения точно преди лягане или, че е толкова развълнувано, че се буди по няколко пъти на нощ и се опитва да седне.

Как да изградите навици за здравословен сън?
Няколко съвета подходящи за тази възраст.

Ако все още си нямате някакъв ритуал за лягане е крайно време да въведете някакв итрадиции. Ритуалът помага на детето да се успокои и да се приготви за сън, освен това в тази възраст то за пръв път ще започне да взема участие във вашия ритуал.

Независимо дали ритуалът ви включва вечерната баня, играене на спокойна игра, преобличане, четене на приказка или пеене на песничка, уверете се че винаги правите нещата в един и същи ред. Бебетата обичат реда и режима, който могат да осмислят и следват.

Придържайте се към един и същи график
И бебето и вие ще имате полза от дневен режим с ясни часове за лягане и ставане. Това не означава, че бебето трябва да яде точно в 12:15 всеки ден, но означава, че трябва да се придържате към една и съща последователност на ежедневните занимания и то в приблизително еднакво време. Ако бебето спи, яде, играе и се приготвя за лягане по едно и също време всеки ден, то ще може много по-лесно и бързо да заспива вечер.

Насърчавайте бебето да заспива само
За да спи добре и през деня и през нощта, бебето тябва да се приучи да заспива само. Опитайте се да го слагате да спи преди да е вече заспало, така ще има възможност да се опита да заспи само. Ако плаче, вие сте на ход. Изчакайте поне пет минути преди да се убедите, че то е наистина разстроено а не че просто нервничи преди да се успокои само и да заспи.

Слагайте го да си ляга по-рано
Ако вашето бебе си ляга след 20:30 и изведнъж започне да се буди през нощта, опитайте се да го слагате да си ляга около половин час по-рано. Изненадващо може и да откриете, че то спи доста по-спокойно през нощта.

Научете го да си ляга, когато се събуди
Деца, които се учат да сядат или да стават може да се опитват да упражняват тези свои нови умения през нощта в леглото. Може да звучи глупаво, но детето дори да се научи да става трябва да усвои и още едно умение – да ляга обратно иначе може просто да стои и да не знае какво трябва да направи от тук нататък.

В някои случаи може да отнеме седмица – две докато детето се научи какво да прави след като се е изправило в леглото си. Не е наложително да се упражнявате в креватчето му. Измислете си проста игра – сложете го да седне и после да легне. Правете същото и ако вече може да се изправя, като му помогнете първо да седне и после го насърчете да легне само.

Следва: Сънят на бебето от 9 до 12 месеца

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP