Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

След раждането: Ще се възстанови ли вагината и перинеума ми в предишното състояние?

Ако сте имали нормално (вагинално) раждане, е нормално вагината да остане леко разширена спрямо предишното си състояние. Веднага след раждането, вагината остава разширена и подута.
В следващите няколко дни, подуването ще започне да намалява, и вагината ви ще започне да се възстановява. В следващите седмици, смаляването е чувствително. Правенето на специална серия упражнения (упражнения на Кегел) помага много за бързото въстановяване на мускулатурата.

Ако са ви правили епизиотомия (Операция за разширяване на входа на влагалището през време на раждане, с цел предпазване от големи разкъсвания на перинеума и др.) имате разкъсвания, вашият перинеум има нужда от време да заздравее първо, така че изчакайте преди да възстановите секса. Най-добре е да се въздържате от секс докато не получите разрешение от вашия гинеколог. Ако областта продължава да е чувствителна, отложете секса докато не се възстановите напълно. Междувременно изберете средството за контрацепция. Когато сте готова (емоционално и физически) за секс, уверете се, че правите всичко бавно и внимателно.

Когато възстановите сексуалните си отношения, вероятно ще забележите, че овлажняването на вагината е по-малко отколкото по време на бременността. Това се дължи на по-ниските нива на естроген в организма ви. Това състояние и усещане за сухота,  може да бъде дори по-силно осезаемо ако кърмите, тъй като кърменето спомага за намаляване на нивата на естроген. Използването на лубриканти може да бъде удобно и препоръчително. (изберете лубрикант на водна основа, особено ако използвате презервативи. Лубрикантите на мазна основа отслабват латекса и могат да причинят скъсване на презерватива)

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP