Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Как кърменето помага за здравето на майката?

В предната статия разгледахме как кърменето помага за развитието на бебето, но не можем да пренебрегнем факта, че много научни изследвания показват, че кърменето е полезно не само за бебето а и за майката.
В тази статия ще разгледаме някои от най-съществените предимства за вас, които ви осигурява кърменето.

Кърменето помага на майката да намали теглото си
Ако кърмите вашето бебе, това ще помогне на организма ви по-бързо да се освободи от натрупаните излишни килограми по време на бременността, особено през първата година. Причината е проста – тялото ви изгаря калории докато произвежда кърма.

Кърменето може да намали нивото на стрес у майката и да намали кръвоизлива
Тъй като кърменето причинява освобождаването на хормона окситоцин във вашето тяло, най-вероятно вие ще се почувствате отпусната докато кърмите. Много изследвания с животни и хора са разкрили, че окситоцина предизвиква успокояване.

Едно такова изследване открива, че жени които имат високи нива на окситоцин в организма си (50 процента от кърмещите майки при съответно 8 процента при некърмещите) имат по-ниски нива на кръвното налягане, когато са предизвиквани да говорят за стресиращи лични проблеми. Окситоцинът също спомага за по-бързото възстановяване на матката в предродилното състояние, което намалява кръвоизливите.

Кърменето може да намали риска за майката от развитието на някои видове рак
Многократно е доказвано, че колкото по-дълго кърми една жена, толкова по-голяма защита изгражда срещу развитие на рак на гърдата и рак на яйчниците. За рака на гърдата, кърменето през поне първата една година се явявам най добрата защита. Не е изцяло изяснено защо кърменето помага, но структурните изменения в млечната жлеза причинени от кърменето и факта, че лактацията потиска нивото на естроген в организма вероятно имат значение. Специалистите смятат, че ефекта върху рака на яйчниците може би е свързан също с потискането на произвоството на естроген.

Кърменето може да помогне срещу развитието на остеопороза в по-късен етап от живота
Има противоречиви доказателства за връзката между кърменето и състоянието на костите. Изглежда, че кърмещите жени губят част от плътността на костите, когато започнат д акърмят, вероятно в резултат на дефицита на калций или ниските нива на естроген, но тези загуби се въстановяват в последствие при отбиването на кърмачето. Две изследвания сочат, че кърменето на практика подобрява плътността на костите у жените в дългосрочен план и намалява риска от фрактури в напреднала възраст.

източник babycenter.com преведено от В.М.

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP