Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

След раждането: Какво да очаквам ако кърмя?

Хормоналните изменения след раджането позволяват на гърдите ви да започнат да поизвеждат мляко. Когато кърмите бебето си през първите няколко дни след раждането, то получава първата кърма наречена коластра.
Тази кърма е по-различна от обичайната, тя е жълтеникава субстанция, които гърдите ви произвеждат в края на бременността. Сученето на бебето предизвиква освобождаването на хормона пролактин, който стимулира производството на кърма, и на окситоцин, който от своя страна предизвиква слизането на кърмата към зърната.

Ако първите ви опити да кърмите предизвикват спазми, причината е в окситоцина, който също контролира и контракциите на матката. Когато кърмата ви слезе, обикновено няколко дни след раждането, вероятно гърдите ви ще станат подути, чувствителни, твърди и неприятно пълни. Това състояние обикновено преминава за ден или два.

Честото кърмене е най-доброто, което можете да направите за да почувствате облекчение. Всъщност честото кърмене веднага след раждането може да ви предпази от подуване и тежест в гърдите.

Източник: babycenter.com
Превод: В.М.

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

Мазата с архивите

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP