Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Как да изградим добър режим за сън?


Ето няколко съвета да помогнете на бебето си да се “научи” да спи спокойно и продължително.


Научете се да познавате, кога детето е изморено.
През първите шест до осем седмици, повечето бебета нямат възможност да стоят будни повече от два часа непрекъснато. Ако прекалите с периода на бодърстване, бебето може да бъде преуморено и това да му попречи да заспи.

Наблюдавайте бебето за признаци за умора. Затваря ли очи, поляга ли на една страна, или образува ли сенки под очите? Ако забележите тези или други сигнали за сънливост, опитайте се да го приспите. Успокойте се – не  е необходимо да сте вечно нащрек като орлица. Скоро ще развиете шесто чувство за дневните нужди на вашето бебе и ще познавате инстинктивно кога е време за почивка.

Започнете да го учите на разликата между ден и нощ.
Някои деца са като сови и ще стоят дълго време будни дори след като вие отдавна мечтаете за възглавницата. През първите няколко дни след раждането определено няма да се виждате често с леглото си. След като новороденото навърши две седмици, можете да започнете да го учите на разликата между ден и нощ.

Когато бебето се събуди през деня, постарайте се да го забавлявате колкото може повече. Междувременно поддържайте стаята му нормално осветена и дори да спи не е нужно да се тревожите за нормалните къщни шумове като телефона, телевизора или пералнята. Ако детето се опита да заспи докато го храните внимателно го събудете и настоявайте да се донахрани.

През нощта, не си играйте с бебето, когато се събуди. Използвайте приглушена светлина и пазете тишина. Не му говорете твърде дълго, нощта изобщо не е времето за приказки. Не след дълго то ще започне да осъзнава разликата между нощта и деня, и че нощта е основно за сън и почивка.

Започнете да изграждате режим и навици за приспиване.
Никога не е твърде рано да започнете с редовния ритуал за лягане. Това може да е нещо съвсем простичко, като да преоблечете бебето преди лягане, да изпеете една и съща песничка за приспиване и да го целунете за лека нощ.

Дайте му възможност да заспи само
В периода между шестата и осмата седмица, можете да се опитате да пробвате детето да заспива само. Как? Сложете го да си легне, когато му се спи но е все още будно.

Според някои психолози не е добре да люлеете и гушкате бебето докато заспи, дои и на тази възраст. Много родители смятат, че детето е толкова малко, че това не би имало ефект, но според тази теория има ефект при всяка възраст. Едно от нещата, които бебетата правят е да си изграждат техните навици за заспиване. Ако вие приспивате с люлеене бебето всяка нощ от първата до осмата седмица, как очаквате детето да разбере, че има и друг начин за заспиване, след това?

Естествено, това е само една теория и не всички педиатри са съгласни с прилагането и. Има родители, които предпочитат да гушкат бебчето докато заспи, просто защото смятат, че това е нормално и е съвсем естествен процес, защото обичат да приспиват бебетата си и да са сигурни, че те са заспали добре или просто защото нищо друго не помага.

Следва: Сънят на бебето: от третия до шестия месец

Източник: babycenter.com превод В.М 

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP