Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Как да къпем бебето?


Колко често трябва да къпем бебето?
Въпреки, че доста родители къпят бебетата си всеки ден, докато то не започне да пълзи наоколо и да се цапа, бянята не е наложителна повече от два пъти седмично. (Само измивайте личицето му често, и естествено почиствайте добре дупето при всяка смяна на пеленките) Когато къпете бебето, в началото може да ви се стори малко страшничко как точно да държите дребосъка, след като той е целия в сапун и се хлъзга като риба. Така, че дръжте здраво. Много бебета обичат къпането, защото топлата вода ги успокоява.


Къде трябва да къпем бебето?
Идеята да изкъпете бебето във ваната, ако имате такава, изобщо не изглежда толкова добра. Големият съд (вана или голямо корито) ще ви принуди непрекъснато да следите дали бебето не шава и да го държите доста здраво, което значително ще усложни къпането и ще ограничи свободата на движенията ви. Най-доброто решение е да използвате малко бебешко коритце или леген, като вътре поставите хавлия за да не се пързаля бебето. Продават се специални, леко издигнати поставки, които са доста практични. Освен това, след като детето порасне си имате една хубава, памучна хавлийка.

Кой е най-добрият начин да изкъпем бебето?
Ето как можете да направите къпането лесно и приятно и за двама ви. С малко късмет, къпането ще се превърне в една от най забавните части от деня.

1. Подгответе си всички необходими за къпането принадлежности “на една ръка разстояние”
2. Напълнете коритцето с вода около 10-15 сантиметра. Водата трябва да е топла но в никакъв случай гореща. Ако имате термометър, точната температура е 32 градуса. Бабиният метод е да потопите лакет във водата. Не трябва да чувствате нищо освен лека топлина.
3. Занесете бебето в банята и го съблечете
4. Постепенно спуснете бебето в легена, като придържате главичката му с една ръка. Поливайте го с канче или пластмасова чашка по време на къпането за да не настине.
5. Използвайте сапуна внимателно, (той изсушава кожата на бебето) като насапунисвате своята ръка . Измийте главичката на бебето с влажна чиста кърпа. Използвайте влажна хавлиена кърпа за да измиете очите и лицето. Изплаквайте редовно хавлията. Ако около очите, носа и устата има засъхнали секрети първо ги навлажнете внимателно с кърпата преди да ги отстраните.
6. Увийте бебето в суха, чиста хавлия. Най-добре тя да си бъде само неговата хавлия и да не се използва от други членове на семейството.
7. Покрийте и главичката на бебето с хавлия и я подсушете с попиване като внимавате за фонтанелата. Ако детето се е подсякло или просто за подхранване на кожата можете да използвате бебешки лосион след къпане. Много родители, по бабешки съвети, мажат децата със свинска мас. Свинската мас е полезна, но от хигиенни съображения е за предпочитане да използвате лосион. Той е по-нежен за кожата на новороденото.


Преди да започнете с къпането прочетете съветите за безопасност в банята (статията все още не е публикувана)
Източник: babycenter.com превод В.М 

1 коментара:

Детски дрехи February 17, 2010 at 9:04 AM  

Моите маймунки обожават банята :) Само като чуят Чипи-Чипи и откачат от кеф :)

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP