Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Да отгледаме бебето си природосъобразно


Нямаше как, рано или късно след целия “замърсяващ” 20-ти век да не се заговори за екология. Темата набира все по-голямо скорост във всички медии и в средите на младите и модерни хора. Такива са и много от настоящите и бъдещо родители на малки бебоци. Искат, или не младите родители от всякъде са атакувани с призиви да водят по-зелен начин на живот. Основното, на което се набляга винаги, е въглеродния отпечатък на всеки, глобалното затопляне, замърсяване, разхищението на ресурси и т.н.


Днес ние ще погледнем обаче на темата по малко по-различен начин – как да отгледаме едно бебе по екологичен и зелен начин. От различни източници в интернет може да се намира много информация и призиви по въпроси свързани с тяхното новородено и с това какво трябва да правят за приспособленията на бебето към околната среда и живот.

От какво се нуждае наистина вашето бебе за неговото или нейното добро състояние? Любов, храна и родителски грижи са може би най-важните неща за новороденото ви.

Тук ще намерите 10 прости съвета за това какво да имате предвид за вашето „зелено” бебе.

1. Естествена бременност и раждане
 Избора на естествена бременност и раждане може да бъде първоначалната стъпка за здравословен живот на вашето бебе. Атмосферата, хората които присъстват на раждането, а и другите родилки, в присъствието, на които раждате и вие могат да окажат въздействие върху бебето. Независимо дали раждате у дома си в присъствието на акушерка, в център за раждане или в болница вие можете да направите напълно съзнателен избор за раждането.

2. Хранене 
За новороденото най-добрата храна е майчината кърма. Кърменето е най-естественото хранене, което можете да споделите с бебето си. За него не са необходими бутилки и шишенца, не отнема време за приготвяне и е винаги готово, когато бебето има нужда от него. Ако вашият избор е да не кърмите или изпаднете в някоя ситуация, в която кърменето е невъзможно, ви предлагам да използвате изкуствено бебешко мляко.

3. Пелени или Еко памперси 
Изхождането на бебето в гърне е най-добрият начин, но за него трябва да имате търпение, а и е възможен чак когато бебето ви е поотраснало. Когато е съвсем малко можете да го повивате в пелени, които при смяна да бъдат изпирани и ползвани отново. Те са подходящи дори за различни възрасти, тъй като може да се каже че размерите им са универсални. Ако този вариант на използване на пелени не ви допада, можете да се спрете на еко памперсите. Те са направени от естествени материали, а не пълни с химикали, както другите.

4. Кърпа или Еко бебешки кърпички 
Най-лесният начин да получите бебешки кърпи е като от сами си ги нарежете от старо памучно одеало. Така те могат да има такъв размер какъвто ви е необходим. Ако имате време може също и да ги поръбите (зашиете) в краищата. Те вършат добра работа и за измиване на бебето също. Може да ги държите на удобно за вас място и при необходимост, когато се наложи да ги използвате просто ги намокрете с топла вода и те са готови за употреба. Друг вариант е да използвате определен размер хартиени кърпи, ако ги предпочитате. Можете да ги поставите в контейнер с природна комбинация от сода и вода. Тези кърпички не са скъпи и са по-здравословни. Ако все пак желаете да закупите предварително направени кърпички, вместо да ги правите сами има такива от плат и от еко материя.

5. Грижа за кожата с естествени продукти 
Продуктите от които се нуждае кожата на вашето бебе са минимални. Бебешката кожа мирише сладко и поради това не е нужно да я покриваме и мажем с лосиони, от които не се нуждае. Измиването на бебето само с вода е напълно достатъчно особено когато то още не е проходило и се държи само в ръцете на родителите. За обривите, които може да се получат от пелените, можете да си направите сами или да си закупите мехлем от невен, който помага отлично за подобен род рани при бебетата. Освен него има много други натурални продукти за грижа за бебешката кожа, ако все пак искате да използвате такива. Те са много по-добра еко алтернатива на синтетичните продукти.

6. Естествени дрехи 
Кожата на вашето бебе има нужда да диша. Изборът на дрехи от естествени материи е много по-добър и кожата на бебока ви ще диша по-добре. Памука, конопа, бамбука, лен и вълна са само примери за природни материи. Покупката на дрехи на консигнация е друга зелена алтернатива за придобиване на нови дрешки.

7. Носете вашето бебе 
Може да научим много от културата на туземците. Много от тях са носили бебета си на гърбовете си навсякъде през деня по време на техните активни ежедневни действия. Има много прашки и кърпи за носене на бебетата измежду които можете и вие да изберете някоя. При подобен избор за пренасяне на вашето бебе ще се уверите, че е много комфортно за вашето тяло. Препоръчвам ви да се огледате и да намерите подходящата за вас и ще видите, че това ще е най-използваното средство от вас за носене на бебето ви.

8. Естествени играчки 
Бебетата нямат нужда да бъдат заобиколени от купища играчки. Достатъчно за тях е опознаването на света и хората около тях. Когато вашето бебе стане на месец-два, ако все пак решите да му купите някоя играчка гледайте да е най-обикновената. Това наистина е най-доброто за него. Играчките не трябва да затрупват нито вас нито бебето ви. Има много варианти на играчки от дърво или плат, които са екологични и са много по-добри от пластмасовите. Оставете на страни играчките на батерии, които вдигат много шум. Всичко може да бъде много по-просто и приятно, както за вашето бебе, така и за вас самите.

9. Одеало 
Използвайте одеало от естествени материи, като памук, коприна, бамбук или нещо което е меко и удобно за използване, което е нежно към вашето бебе, когато лежи на него или когато го завивате.

10. Природата 
Запазих най-хубавото и полезното за накрая. Прекарвайте повече време сред природата. Тя е тази, която ще накара вашето бебе да се чувства добре, да спи и да се храни по-добре, да е жизнерадостно, щастливо и игриво. Тя ще внесе баланса в неговия живот. Много често са случаите, когато колкото и да е нервно бебето може да бъде успокоено с една разходка сред природата. Това ще спомогне и за контакта му с природата в бъдеще.

Представих ви няколко прости съвета за екологични грижи за вашето бебе и вас самите. Надявам се да ви бъдат от полза и да опитате поне някои от тях.

Тази статия е предоставена от нашите приятели от bebok.eu - онлайн издание за бременност и майчинство.

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP