Развитие на бебето | новородено{1с 2с 3с 4с}

Първите бебешки думички в конкурса

Защо някои бебета имат колики?

бебе колики
Коликите са една от големите мистерии на бебешкия живот. Около 20 процента от бебетата имат ясно изразени колики. В общи линии съотношението е едно и също и при първородните и при следващите деца, момчета или момичета, кърмени или хранени с изкуствено мляко. Никой не може да ви каже защо някои бебета (и особено вашето, разбира се) са по податливи на коликите от други. Има много обяснения и със сигурност причините са повече от една.


Вашето бебе може да има колики, защото храносмилателната му система е все още недоразвита или защото е малко по-чувствителна. (Всъщност, думата “колики” идва от гръцката дума kolikos, която се превежда като колон (част от дебелото черво). Храносмилателният тракт на новородените съдържа все още много малко храносмилателни ензими и сокове необходими за да разградят храната. Разграждането на протеина в кърмата или в заместителите й може да предизвика болезнени газове.

От друга страна самото плачене, лакомо хранене и липсата на опит при поемане на течности от биберон предизвиква поглъщане на въздух, което също причинява газове. Ако бебето ви има колики от друго естество, ще забележите, че коликите се влошават след хранене или преди изхождане.

Някои експерти смятат, че всички бебета имат колики, но само някои го проявяват. Според тези твърдения коликите са физическо проявление на емоционална превъзбуда. Бебето ви може да е превъзбудено ако е просто по-чувствително по природа, например, или се възстановява от травмата на трудно или преждевременно раждане. Имайте предвид, че неговата нервна система все още се развива. В края не деня, такива бебета просто не могат да поемат повече звуци, впечатления от заобикалящия свят и те просто се отдават на вътрешното усещане за болка.

Между другото, ако сте пушили по време на бременността или пушите в момента, вашето има два пъти по-голяма вероятност вашето бебе да страда от колики (смята се, че кърменето намалява този риск).
Източник: babycenter.com превод В.М 

0 коментара:

Post a Comment

Последователи на Здраво Бебе

Стани фен на Здраво Бебе във Facebook

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP